Presse/Media

Riesling Red Stone Den perfekte turvinen
Det er ekstra stas å skåle med et glass hvitt på toppen av et fjell, ved et tjern på
campingtur, på en gressplen eller på en holme på båttur.. Ikke alltid like stas å
drasse med seg tunge glassflasker på piknik. Derfor er Raddeck sin nye Riesling Red Stone
den ultimate hvitvinen til slike anledninger. Den selges i en superlett, miljøsmart og pantbar
emballasje. Vinen er også økologisk. På smak er den fruktig og saftig, mineralsk og sitrus-
aktig med hint av krydder. Perfekt aperitif og sjømat vin.

Vmp nr: 13152401
Vmp pris: 183,20kr 

Nytes bra på terrassen, men best på tur! :-)

Vin til grillmat Albariño og Garnacha
Vi er midt i grillsesongen, og ‘grillmat’ kan være alt mulig; et lettgrillet fiskestykke, helgrillet saftig indrefilet, parmesan-grillet asparges og hjertesalat, frisk sommersalat eller rett og slett pølse og burger. Dermed kan det være vanskelig å finne vin som treffer den brede variasjonen. Men, det finnes en pekepinn: Den røkte karakteren fra grillen balanseres godt ut med vin som har ligget på eik eller bunnfall, uten å miste friskhet. Og sødmen fra karamelliseringen som oppstår under grilling, kan gjenspeiles i vin med sødmefulle karakterer - selv om vinen er tørr/halvtørr. Vi har landet på to ideelle druer for nettopp dette; Albariño og Garnacha.


Til grillet sjømat er det godt med vin som reflekterer mineraliteten og salt-elementet fra havet. Albariño druen, som vokser langs Atlanterhavet nord i Spania (Rias Baixas) og Portugal (Minho), gir både lettdrikkelige og friske viner, men også elegante og komplekse med aromatiske trekk. Ofte har den toner av eple, fersken, melon, lime og skalldyr-skall fra granittjorden den vokser i. Albariño lagres gjerne på ståltank for å bevare sitrus-elementet, men kan ligge på bunnfall eller eik for å gi større kompleksitet. Prøv en lettere Albariño til grillet kveite eller ørret med en enkel marinade av løk & hvitløk, grillet hjertesalat, med frisk avokado- og kålsalat til. Derimot vil en aromatisk og kompleks Albariño gjøre seg godt til grillede scampi eller sjøkreps, fisk med tyngre marinader, rotgrønnsaker, samt paprika og squash på grillen. Hvitt kjøtt vil også være godt til bunnfall- eller eikelagret Albariño. Se vårt utvalg av passende Albariñoer under, med detaljert beskrivelse av vinens karakter og mat-toleranse. 


Når kjøtt grilles, er det ofte marinert i smaksrike krydderblandinger med en del sødme, og ofte litt spicy toner. Derfor er det viktig at vinen tåler litt volum, gjerne reflekterer krydder og urte-elementene, og at den kompenserer med god friskhet og fruktighet for å ikke overkjøres av sterk chili. Her er Garnacha, som har sin opprinnelse i Spania, en god kandidat. Druen er kjent for å være fruktig, samtidig som den bevarer god tyngde og en ganske tydelig tanninstruktur. Den kjennetegnes ofte av karakterer som grillet plomme, lær, lakris og tørket jordbær. I Spania har den ofte preg av bringebær og nellik også. Se hva slags grillmat våre Garnacha-forslag passer best til i oversikten under Albariño vinene.  


Hvitvin - Albariño: 
Albariño 2020 Pazo de Señorans: Ståltank, 5 mnd på bunnfall. Balansert sødme, frisk og fruktig, florale toner, mineralsk. Medium til høy intensitet, tåler litt volum i maten. Vmp nr: 4534801, vmp pris kr 205,70. 
Colección 2016 Pazo de Señorans: Ståltank, 4 mnd på bunnfall. Lagret på flaske i 3 år. Elegant og kompleks, aromatisk. Modnet litt pga. aldringen. Godt balansert. Fet, floralsk, mineralsk. Tåler volum i mat. Vmp nr: 11220401, vmp pris kr 266,70. Horeca kr 192,00. 
Selección Añada 2010 Pazo de Señorans: Ståltank, 45 år gamle vinstokker. Lagret på bunnfall i 3 år, spontanfermentert. Kremete og kompleks, med godt balansert sødme og friskhet. Steinfrukt, mineraler og blomstertoner. Utviklet. Tåler mye volum i mat. Vmp vare nr: 11220501, vmp pris kr 465,80. 
Selección Añada 2011 Pazo de Señorans: Ståltank, lagret 3 år på bunnfall. Spontanfermentert. Middels fyldig med mineralske toner. God lengde. Smørtoner og sitrus. Utviklet. Vmp vare nr: 12994801, vmp pris kr 473,90. 
Gomariz X 2017: 95% Albariño og 5% Treixadura. Fermentert og lagret på ståltank. Frisk, grønne epler og aprikos. Fruktig karakter med mineralsk preg. Frisk syre i avslutningen. Saftig og frisk. Tåler litt volum i mat. Vmp nr: 1978901, vmp pris kr 215,30. 
Casa do Sol 2016 Solagra: 10 mnd på bunnfall på franske eikefat. Spontanfermentert. Frisk og fruktig med noe saltpreg og røkte toner. Sitrus, blomster og urter. Godt egnet til sjømat på grill. Tåler en del volum i mat. Vmp nr 11668101, vmp pris kr 221,30. 
Atlantis Albariño 2018: Ståltank, 10 uker på bunnfall. Grønne epler og tropisk frukt. Lettdrikkelig, passer som aperitiff eller enkel grillrett med salat til. Tåler litt volum. Vmp nr 11509301, vmp pris kr 180,40. 


Rødvin - Garnacha:
Le Naturel Tinto 2020: 95% Garnacha, 5% Merlot. Økologisk naturvin fra Navarra i Spania. Ung og saftig, en rødvin som passer godt til fiskeretter, eller som aperitiff. Ikke for mye volum i mat. Preg av urter, lakris, mørke bær. God lengde. Malolaktisk fermentering i 12.000 l fat. Ingen tilsatte sulfitter. Vmp nr 5496501, vmp pris kr 156,50. Horeca 122,00. 
Salvaje del Moncayo 2019: Druer fra 50 år gamle vinstokker. Lagret ståltank, deretter 5 mnd på franske eikefat før tapping. Fruktig, preg av saftige mørke bær og urter. Ung og litt tørr karakter. Tåler volum i mat. Lam, sau, lyst kjøtt. Vmp nr 2106901, vmp pris kr 150,40.
Aragon Calatayud 2020: Druer fra 75 år gamle vinstokker. Lagret på sementtank, deretter 10 mnd på franske eikefat. Rik, fyldig og saftig med modne elementer. Mørke skogsbær og kakao. God lengde. Tåler mye volum i mat, fin til sødmefulle grill elementer og tilbehør. Storfe, lam og sau. Vmp nr 2106801, vmp pris kr 181,80. 
Perdida Pirineo 2017: Druer fra 20 år gamle økologiske vinmarker. Lagret 12 mnd på franske eikefat. Krydret, sødmefull med integrerte og modne tanniner. Aroma av mørke bær, pepper og balsamico. Fortsatt frisk, nydelig til grill. Storfe, vilt, sau og lam. Vmp nr 11868201, vmp pris kr 238,90.
Viejo de la Familia Acha 2014: Vinstokker fra 1906 i Rioja, produsert kun 1300 flasker. Lagret 36 mnd i nye franske eikefat. Spontanfermentert. Aroma av modne mørke bær, sjokolade og trøfler. Hint av tobakk, krydder og mineraler. Modne tanniner med fruktig, lang avsluning. God sødme. Tåler en del volum i mat, passer til vilt, småvilt, lam og sau, samt hvitt kjøtt. Vmp nr 12442701, vmp pris 852,00. 

God grillings! 

NYHET Kranz Sommerzeit 2020!
Nytt i vårt sommersortiment er blant annet VDP Weingut Kranz’ Sommerzeit. Det er en økologisk
sommervin fra Pfalz.

Den er laget på 50% Muskatell og 50% Scheurebe, hvorav sistnevnte er en lokal drue fra Tyskland og Østerrike. Den er kjent for å gi aromatiske viner med god frukt. Hos Kranz er Scheurebe tørrkultivert, slik at den ikke blir for søt. I kombinasjon med muskatell-elementet oppleves Sommerzeit lett, frisk og sommerlig.

Den kan nytes på terrassen, eller sammen med litt mat; for eksempel noe asiatisk, en frisk sommersalat eller lettgrillet fisk.


Lanseres på bestillingsutvalget på polet 7. juli. (Varenr. 13344701 kr 184,70).

For å lese mer om vingården Weingut Kranz, deres ideologi og økologiske fremgangsmåter trykk her.

Produsentens nettside.

 

Ved siden av ser du bilde av Scheurebe-druen.

La Zorra og deres sjeldne Rufete-drue! La Zorra er et unikt vinhus plassert i Salamancaregionen i Castilla y León. Her strekker vakre vinmarker seg ut i kombinasjon med den ville vegetasjonen langs fjellsidene. Rufete er den lokale druen i området, og på grunn av La Zorras bidrag til å gjenoppta bruken av denne, regnes vingården som en av de ledende produsentene i Salamanca.
 
Flere av vinmarkene til La Zorra ligger i det vernede biosfæreområdet Las Batuecas - Sierra de Francia, som har til hensikt å bevare naturen og inkludere mennesket som en naturlig del av økosystemet. I tråd med dette produserer de økologiske viner gjennom bruk av den tradisjonelle metoden, og alle vinene spontanfermenteres. Biosfærereservatet er hjem til en rekke ulike jordsmonn og høysletter, og bevarer vinstokker som er over hundre år gamle; blant annet den unike Rufete-druen.
 
Rufete er kun å finne i Salamancafjellene, og antas å være en evolusjonær variant av Garnacha. Druen er svært delikat på grunn av sitt tynne skall og kompakte drueklaser, som gjør den ekstra utsatt for bakterier og sykdommer. Den krever derfor møysommelig stell og utarbeidelse. Rufete modner tidlig, og druene er små med stor duft. Dette gjør at vinene blir aromatiske, lette og fruktige. Den sjeldne druen trives best i granittjord som drenerer godt, og i Salamanca vokser den 870 moh, ventilert av avkjølende fjellbris. Godt utviklede Rufete-viner er kjent for sine søte og myke tanniner som gir vinen eleganse og kompleksitet.
 
La Zorra har i løpet av de siste årene redusert maserasjonen betydelig for å få frem Rufetes blomsterlige, delikate trekk. Deres vinportefølje inkluderer 100% Rufete-viner, samt blandinger med Tempranillo (Aragones) eller Garnacha. Særlig Aragones bruker La Zorra i kombinasjon med Rufete, da de utfyller hverandre på en bra måte. Aragones-druen har større klynger enn Rufete, men vokser ikke så tett, og ventilerer dermed godt. Aragones har også tykkere skall, hvilket gir vinene rikelig med rødfarge. Under følger vårt utvalg av småskalaprodusenten La Zorras Rufete-viner:
 
La Zorra (VMP nr. 11511401): Laget på 50% Rufete og 50% Aragones (Tempranillo). Fra underdistriktet Vino de la Tierra i Castilla y León. Spontanfermentert, lagret 11 mnd. på franske og amerikanske fat. Ufiltrert. Det produseres ca. 22 500 flasker årlig. VMP pris: 222,90kr. 
 
Raro (VMP nr. 12546501): Laget på 100% Rufete fra 60+ år gamle vinstokker i underdistriktet Sierra de Salamanca. Granittisk jordsmonn gir aromatisk karakter, livlig syre og mineralitet som skiller den ut fra blandingsvinene. Spontanfermentert på brukte franske og amerikanske eikefat, lagret 8 mnd. på ståltank før flasketapping. Det produseres ca. 8000 flasker i året. VMP pris: 241kr. 
 
Ituero (VMP nr. 12546401): Laget på 100% Rufete fra 70+ år gamle vinstokker. Druene kommer fra vinmarken Paraje de Itu, 850 moh i Salamancafjellene, i underdistriktet Sierra de Salamanca. Vinstokkene er fra 1930. En ren og lys rødvin som blir uttrykksfull og kompleks, med aromaer av mynte, sigar og balsamico. Balansert med et avsluttende hint av karamell og toffee. Spontanfermentert, lagret 9 mnd. på franske eikefat. Det produseres kun i underkant av 2000 flasker i året! VMP pris: 342,90kr. 

Trykk her for produsentens nettside.

La Jefa 21. april ble den kvinnelige delen av Matsu familien introdusert! 

La Jefa 2018 (Sjefen) er Matsus første hvitvin. Den er laget av 80% Malvasia og Viura/Verdejo fra 50-150 år gamle vinstokker. 14 måneder på 600l store eikefat. 7.500 flasker produsert.

La Jefa introduseres i Norge nå. Vi har fått et lite parti. Kom i BU på polets maislipp. (Varenummer 11910801, pris kr 292,20)

Trykk her for produsentens nettside.

Le Naturel Pet Nat Aroa Bodegas introduserer sin første musserende; Le Naturel Pet Nat 2020 (Pétillant naturel). Dette er en perlende vin laget på ancestral metoden. Kun én ingrediens er brukt i prosessen; drue. Nærmere bestemt Garnacha Blanca (100%). 

Druene håndplukkes fra vinmarken i Yerri Valley i Navarra, som preges av kalkholdig leirjord. Alt jordbruk gjøres uten syntetiske kjemikalier. Etter høsting presses druene forsiktig, før spontanfermenteringen begynner på lav temperatur (16 grader). I det blandingen når mellom 16 til 20 gr/l restsukker, blir vinen helt på flaske, slik at fermenteringen avsluttes i flasken – som er basisen for ancestral metoden. Ingen sulfitter tilsettes, og vinen selges med samme kork som opprinnelig ble brukt ved flasketapping. Svovelnivået er dessuten svært lavt, med kun 2.2 mg/l. 

Pet nat er en vinstil som alltid er ufiltrert. Siden siste del av gjæringen foregår etter flasketapping vil det legge seg gjærrester i bunnen av flasken. Dette medfører at vinen blir uklar i glasset.

Naturvinen lukter og smaker nøyaktig som sin respektive årgangs vær- og klimaforhold skulle tilsi. 2020 begynte med en tørr og varm vinter, noe som fremkalte tidlig spiring. Våren var fuktig, og trusselen for soppsykdommer var fremtredende - men heldigvis, og takket være gunstig julivær, utviklet høstingen seg i riktig retning. Til tross for lite regn i slutten av syklusen, var sluttproduktet av høy kvalitet. Vinen har en intens aroma som først minner om pære, eple og steinfrukter, for deretter å bevege seg i en kremete, brioche-aktig retning, og til slutt et hint av honning. Smaken dekker hele palettet, med god syre og dybde, samt godt integrerte bobler. En lettdrikkelig vin som passer godt til trøffel-retter, friterte grønnsaker og kramet risotto, og er også en god kompanjong til ost- skinke fat. 

Le Naturel Pet Nat 2020 er den tredje i Aroa Bodegas inngrepsfrie Le Naturel-serie, og reflekterer vinhusets arbeid i å ta tilbake økologisk og biodynamisk landbruk. Aroa er ett av få vinhus i Spania med “Wineries for Climate Protection” sertifikat.

Det er produsert ca 4.000 flasker av første årgang Pat Nat, hvorav vi har fått ca 450 flasker. Dessverre vil nok ikke dette være nok i forhold til etterspørselen i markedet, men vi vil fordele det vi har fått mellom Horeca og Vinmonopolet. Horeca kunder kan bestille nå. Polbestillinger fra 5. mai.

Imidlertid har vi fått bra allokering av Le Naturel hvit og rød, slik at her bør det være nok til alle. Begge nå i 2020 årgang, som er en meget bra årgang i store deler av Spania.

VMP nr Pet Nat: 12797801. Pris: 273,90kr (Lanseres onsdag 5.mai!) 

VMP nr Le Naturel rød: 5496501. Pris: 156,50kr

VMP nr Le Naturel hvit: 11009301. Pris: 186,60kr

Trykk her for produsentens nettside.

Pet Nat Pur Rosé Ny årgang av Wimmer-Czerny's stolthet Pet Nat Pur Rosé er nå tilgjengelig på polet.
 
Den østerrikske vingården har produsert Pet Nat Rosé i 10 år, og beskriver den som energisk, ekspressiv og intensiv, selv uten tilsetningsstoffer, gjær eller svovel. Den er kun fermentert med naturlig gjær fra druene. Dette er 93% Pinot Noir og 7% Weissburgunder fra sunne og selektivt utvalgte Demeter-sertifiserte vinranker som samsvarer med naturen rundt seg. Vinens fremragende uttrykk kommer av de mange små steinene og partiklene som ligger igjen etter flaskefermenteringen, som deretter behandles med kunnskapsrikt håndarbeid. Dette innebærer blant annet å sette flaskene opp ned, og åpne de ved normaltemperatur for å skyte ut vinsteinen - samtidig som et lite gjærdepot må spares for å holde den usulfurerte vinen i live. Gradvis lukking garanterer denne prosessen. I tillegg bidrar det til å oppnå riktig trykk på 2,5-3 bar. Se bildeserien for et innblikk i fremgangsmåten.
 
Hva gjelder ‘naturvin’ som konsept, vil Czerny-familien understreke at det å lage vin via den tradisjonelle metoden i stedet for å benytte seg av industrielle teknikker, ikke på noen måte risikerer kvalitetssikringen av vinen - noe mange har lett for å tro. Industrielle vinmetoder ble introdusert først på 90-tallet, så det å ikke bruke tilsetningsstoffer, behandle druene omhyggelig og jobbe praktisk med hendene er ingenting nytt. Naturvin har ingen klar definisjon. For Wimmer-Czweny innebærer det å lage økologisk vin med lav grad av innblanding - noe som resulterer i naturlige viner som gjenspeiler druens smak og opprinnelse. Det er den naturlige, normale måten å gjøre det på. Derfor er det ekstra stas å lykkes med et produkt man kan legge stolthet i, som for eksempel deres Pet Nat.
 
VMP nr: 10661301. Pris 298,30kr. 

Trykk her for produsentens nettside.

 

Vin & Brennevin Oppslag om Spanias mest kjente druer.

I kontrast til fjorårets artikkel om ukjente spanske druer, deler Vin & Brennevin i år et oppslag om to av Spanias mest berømte druer; Albariño og Verdejo. Det er basert på to av våre produsenters hvitviner; Pazo de Señorans i Rias Baixas, og José Parentes i Rueda. Ta gjerne en titt.

Trykk her eller på bildet for å se artikkelen. 

Pedro Balda En særdeles anerkjent vinforsker og vindyrker på samme tid!

Til tross for sin doktorgrad i vinifikasjon fra universitetet i Rioja, var det et besøk til New Zealand som skulle legge premissene for Pedro Baldas dedikerte vinideologi. Her ble alt han hadde lært om vindyrking snudd på hodet, og han lot seg fascinere av den innovative null-inngrepsmetoden som tradisjonell vindyrking forplikter seg til. Balda produserer kun i overkant av 1000 flasker årlig, hvor alle følger et strengt regime av håndplukking, nøye seleksjon, spontanfermentering og fravær av tilsetningsstoffer. Dette er for at hver flaske skal reflektere sin respektive årgangs værforhold og karakter. “Vi trenger bare druer for å lage vin, det later til at industrien har glemt dette”, uttrykker Balda. Han var den første til å lage sulfittfrie viner i Rioja, og lokalt i området er Balda anerkjent av flere velkjente Rioja-figurer, blant annet Abel Mendoza, Fernando Martínez og Telmo Rodriguez, for sin dedikasjon og selverklært forpliktelse til å gjøre alt for hånd. 

Balda produserer to ulike rødviner fra hans 0.5 hektar mark i San Vicente, som opprinnelig var plantet av hans bestefar. Denne heter Majuelo de la Rad - en ca. 70 år gammel vinmark med kalkholdig leirjord. Den første vinen heter Vendimina Seleccionada (som betyr selektivt utvalg) og er laget på 100% Tempranillo. Kun 312 flasker ble produsert i 2015, og dette grunnes nettopp den strenge seleksjonen som foregår ved høsting - utført av ham selv - hvor han kun plukker de drueklasene med lav grad av kompakthet. Disse er sjeldne, noen vinranker kan ha en eller to, mens andre har ingen. Klasene plukkes fra hverandre for hånd, én og én drue av gangen. Dette er også vanlig kutyme for flere av Abel Mendozas viner, og som Pedro Balda sier; “det er ingen annen måte å oppnå så delikate tanniner på”. Fermenteringen starter naturlig av druenes gjær, uten tilsetninger. Etter fermentering blir vinen overført til et fransk eikefat, hvor en naturlig andrefermentering starter, for å oppnå en mykere smak. Vinen er klar for flasking når våren kommer to år etter høsting. 

Den andre vinen heter Cosecha, og lages av de kompakte drueklasene som er igjen etter seleksjonsprosessen til Vendimina Seleccionada. Dette er en blend av 97% Tempranillo og 3% Viura. I 2016 ble det produsert 1170 flasker, og da dette var et varmt og tørt år, får det frem et ekspressivt uttrykk i Tempranilloen. Fermenteringen skjer naturlig, og vinen lagres i 14 mnd på franske eikefat. 

Balda er ikke så opptatt av sertifisering og kaller ikke vinene sine biodynamiske eller organiske, men anerkjenner at det å jobbe uten svovel er risikofylt, og at man må bære konsekvensene av det. Hans pågående research og innovasjon side om side med vindyrkingen har et mål om å møte fremtidens utfordringer, og samtidig bevare fortidens dyrebare tradisjoner.  

Obs. kvantiteten på disse vinene er minimal og må derfor spesialbestilles. Ta kontakt med oss dersom om du ønsker å kjøpe.

Barbarot Globetrotteren Barbara og hennes reise mot vintoppen!

Kvinnen bak de kvalitets- og småskalaproduserte rødvinene til Barbarot er Barbara Palacios López-Montenegro. Hun er del av den kjente vinfamilien Palacios, og fulgte i slektas fotspor ved å begynne å studere vindyrking i Bordeaux, Frankrike. Dette ga henne muligheten til å jobbe hos flere vingårder i Bordeaux-området under studiene, blant annet Château Margaux. I tillegg fikk hun reise til USA og jobbe hos Robert Mondavi i Napa Valley, samt Australia på utplassering hos Cascabel Winery i McLaren Valley. 

Etter studiene fortsatte læringskurven oppover, og Barbara reiste og jobbet hos vingårder iblant annet Toscana (Italia), Marlborough (New Zealand), Curico (Chile) og Mendoza (Argentina). Alle disse erfaringene bidro til å realisere drømmen hennes om å skape en helt egen vinkjeller; nemlig Barbarot. Barbarot er en symbiose av navnet hennes, Barbara, samt druen Merlot - hennes favorittdrue, men også navnet på den firbente kompanjongen hennes, golden retrieveren Merlot.

Barbarot startet opp i 2005, med en produksjon basert på ettmarksviner fra Riscos de Bilibio, Haro. Denne vinmarken var plantet av hennes egen far, Antonio Palacios Muro, med en variasjon av Tempranillo og Merlot-druer. Grunnen til at valget falt på Merlot (en forholdsvis sjelden drue i Rioja), var fordi jordsmonnet, klima og høyden på tomten minnet om St. Emilion i Frankrike - kjent for å være et av de beste områdene for Merlot-varianter. 

Med tiden har Barbara Palacios funnet det ‘ideelle blandingsforholdet’ i vinene sine; 16% Merlot tilsettes for å gi dem en mykhet, fruktighet og rundhet, samt en forsterkning av den aromatiske opplevelsen av vinen - en unik, personlig og svært spesiell kombinasjon for Rioja. Enn så lenge er produksjonen hennes nokså lav; med ca. 6500 flasker Puppi og 10 000 flasker Barbarot per år. Derfor selger hun en del druer til andre i påvente av å øke volumet selv. I møte med Covid-situasjonen som har begrenset det nasjonale salget betraktelig - da hotellnæringen rammes av reduserte turister - er Barbara fornøyd med å kunne eksportere vinen utenlands for å holde denne spesielle, sjarmfulle Rioja-varianten i live! 

Trykk her for direktelink til nettsiden hennes.

Jiménez-Landi Bla deg gjennom vingårdens historie, filosofi, viner og tradisjoner!

Trykk på bildet for å komme til Bodega Jiménez-Landi's spennende katalog. Vingården er banebrytende innenfor Garnacha-drevne røde i Spania, og holder til i et område med forhistorie i romersk vinproduksjon; Méntrida. Vinkjelleren på godset har sin opprinnelse tilbake til 1700-tallet, i harmoni med produsentens tradisjonsrike og prinsippfaste ideologi.

Trykk her for direktelink til katalogen deres.

Kjells vinkjeller en podcast episode om Pazo Señorans' Albariño!

Hør historien om hvordan årets friske årgang av Pazo Señorans Albariño (VMP nr 4534801, kr 205,70) oppstår som Pazo Señorans Coleccion Albariño (VMP nr 11220401, kr 266,70) et par år senere. 

Trykk her eller på bildet ved siden av for direktelink til episoden på Spotify. 

Terra Remota økologisk produsent fra Empordà i Spania!
Vinhuset Terra Remota ligger langs den franske grensa Nordøst i Spania, i vinregionen Empordà. Navnet Empordà stammer fra den greske kolonien Empúries, som ifølge historien var den alle første til å introdusere vindyrking på den Iberiske halvøya rundt 600 år f.kr. Det har altså vært folk og vin på området siden antikken, men likevel oppleves Terra Remota som et avgjemt og øde område midt i hjertet av skogen i Catalunya. Derav navnet ‘Terra Remota’ som betyr avsidesliggende jord.

15 km fra Middelhavet, omringet av eik, furu og oliventrær, har eiendommen gode forhold for vinstokker. Klima er tørt og varmt, og jordsmonnet er preget av mye granitt, som gir gunstig drenering av vann samt bidrar til en naturlig balansert pH og syre i jorden. På grunn av en filosofi om å ivareta områdets natur og fauna, er produksjonen basert på de typiske druetypene for området. Vinmarkene preges hovedsakelig av Garnacha Tinta, Garnacha Blanca, Syrah, Cabernet Sauvignon og Chardonnay. I nyere tid har de også prøvd ut Tempranillo, Chenin Blanc og Xarel-lo.

I tråd med vinhusets filosofi er all vindyrking på markene, samt arbeidet i kjelleren, gjort på økologisk vis. Druer plukkes manuelt og utvelges nøye, og det tilsettes ingen sulfitter i vinifikasjonsprosessen. Resultatet er elegante kvalitetsviner uten særlig intervensjon, preget av den gjennomgående ideen om å la naturen gjøre sitt.

Vi tilbyr to av Terra Remotas økologiske rødviner;
Terra Remota Tan Natural 2019.
Dette er en blend av 60% Rød Garnacha og 40% Tempranillo, laget på sortere og utvalgte duer. Lagret 5 mnd på rustfrie stålfat, og lett filtrert før tapping på flaske. Som navnet impliserer; en naturlig vin uten tilsatt sulfitter. Produseres kun 12.000 flasker per år.
Frisk, intens, bæraktig og fruktig. Passer som aperitiff eller til lyst kjøtt.
VMP Nr: 12441201. VMP pris: 252,40kr. Horeca pris: 187kr.

Terra Remota Camino 2017.
Blend av 30% Syrah, 40 % Red Garnacha, 25% Cabernet Sauvignon og 5% Tempranillo.
Laget på utvalgte håndplukkede druer, og lagret i 12 mnd; først på rustfritt stål (⅓) så på trekar (⅓) og til slutt på franske eikefat (⅓). Dette forklarer navnet ‘Camino’ som betyr vei/sti/reise. Lett filtrering før tapping. Det produseres 55.000 flasker per år.
Fresh, kompleks, dyp, fruktig, krydret. Elegant. Lang ettersmak, uttrykk for det granittiske jordsmonnet. Passer til vilt, samt lam og sau.
VMP Nr: 10822301. VMP pris: 284,60kr. Horeca pris: 213kr.

Produsentens nettside

Vin & Brennevin artikkel Ukjente spanske røde druer!
Vi i JP Wine liker å arbeide med produsenter som lager viner som skiller seg ut fra mye annet i markedet mhp druer og/eller hvor vinene kommer fra. Dette er gjerne viner som lages av små produsenter i lite kvanta, som medfører at det ikke er kommersielt interessant for de store aktørene. Volumet som produseres er heller ikke stort nok til at de kan være i basisutvalget til Vinmonopolet, men er tilgjengelig gjennom bestillingsutvalget (BU) og i enkelte butikker.

Fagbladet for Horeca bransjen (Vin og Brennevin) hadde i siste nummer en artikkel om «Ukjente» spanske røde druer. Dette er en oppfølger av den tidligere artikkel om de ukjente hvite spanske druer (trykk her for å se). Her omtales druer som er ukjente for mange. Trykk her eller på bildet for å lese den nye artikkelen. Vinene våre som er omtalt er:

· La Zorra Tempranillo y Rufete. Druetype: 50% Tempranillo, 50% Rufete. VMP Nr: 11511401. Pris VMP: 225kr. Pris Horeca: 166kr.
· Cara Nord Trepat 2015. Druetype: 100% Trepat. VMP Nr: 8069401. Pris VMP: 208kr. Pris Horeca: 153kr.
· Risky Grapes La Traca Bobal 2018. Druetype: 93% Bobal, 7% Tempranillo. VMP Nr: 5495601. Pris VMP: 155,10kr. Pris Horeca: 114kr.
· Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago El Terrerazo 2016. Druetype: 100% Bobal. VMP Nr: 5495301. Pris VMP: 320,70kr. Pris Horeca: 229kr.
· El Aprendiz Tinto 2016. Druetype: 100% Prieto Picudo. VMP Nr: 11511501. Pris VMP: 225,90kr. Pris Horeca: 162kr.
· Hacienda Lopez de Haro Graciano 2017. Druetype: 100% Graciano. VMP Nr: 10612601. Pris VMP: 184,80kr. Pris Horeca: 136kr.
· Coto de Gomariz The Flower and the Bee Ribeiro Sousón 2017. Druetype: 100% Souson. VMP Nr: 115079. Pris VMP: 204,50kr. Pris Horeca: 149kr.

God lesing!

Clàssic Penedès en ny betegnelse for musserende vin fra Penedes i Spania
Augusti Torello, gruderen av AT Roca, er en prinsippfast mann. AT Roca ble etablert i 2013, og siden oppstart har han vært klar på at kvalitetsmusserende kan kun lages i DO Penedès, og med Penedès druer. Det er årsaken til at han klassifiserer sine musserende som DO Penedès of ikke DO Cava. Klassifikasjonen DO Cava kan man oppnå på musserende viner fra hele Spania, og det er ikke noe krav til hvilke druer den skal produseres av. 

AT Roca er en av få cava produsenter til å oppnå status Clàssic Penedès, som er en betegnelse av musserende fra DO Penedes som oppfyller en del definerte krav. Et av kravene er bl.a. at Ancestral-metoden skal brukes ved produksjonen. Ved å følge ancestral-metoden begrenses inngripen på disse vinene betraktelig. Ancestral betyr ‘forfedre’ og er den eldste måten å lage musserende vin på, med kun én fermentering og ingen tilsetning av sukker eller gjær. Dette er i motsetning til den Tradisjonelle metoden (champagne metoden) hvor det tilsettes sukker før andre fermentering i flaske. Kravene for å oppnå Clàssic Penedès betegnelse er:

- 100% Økologisk: Produksjonen må være 100% økologisk. Ancestral er spontanfermentert og ikke tilsatt sukker. 
- 100% Penedès: Clàssic Penedès har den territoriale garantien som følger av å være produsert innen DO Penedès, en svært kjent vinregion - spesielt for sin cava. Produktet får dermed en klar identitet, som fremmer den ancestrale landbrukstradisjonen i dette området. På etikett vil det stå at det er en Classic Penedes.
- 100% Reserva: Med et mål om å sammenligne Clàssic Penedès med de beste musserende-appellasjonene i verden, må produsentene lagre Clàssic Penedès i minst 15 mnd. i kjelleren, noe som gjør vinen til ‘Reserva’. 

Med dette ønsker DO Penedès å gi musserende viner en ny dimensjon. Betegnelsen “Clàssic Penedès” har kanskje akkurat blitt til, men den stammer fra generasjoners erfaringer med økologiske håndverksviner. 

Vi tilbyr i vårt utvalg en rosé og en hvit Clàssic Penedès: 
AT Roca Clàssic Penedès Reserva Brut 2016, VMP varenummer 3771601. Pris VMP 216,10kr. Pris Horeca 156kr. 
AT Roca Clàssic Penedès Rosat Reserva Brut 2017, VMP varenummer 3771501. Pris VMP 222,60kr. Pris Horeca 159kr.

Produsentens nettside

Ximénez Spínola vi lanserer to nyer brandyer

Fredag 6. november lanserer vi to nye brandyer i bestillings utvalget på Vinmonopolet.

Les mer om historien til Ximenez Spinola og deres produkter ved å klikke på linken under, eller bildet ved siden av.

Link til produktarket

Ny produktkatalog 2020 høstkatalogen er nå ferdig! Vi vil lansere en rekke nyheter i løpet av høsten. De fleste er på plass til Horeca og Bestillingsutvalget (BU) til polet. Vår spanske portefølje har blitt forsterket med blant annet:

· 4 Kilos sin Motor Callet fra Mallorca (s.30)
· Terra Remota fra den lille DO Empordia som ligger på grensen til Frankrike  (s.28)
· Nye årganger fra Clos de L `Obac fra Priorat. Merk også deres Usatges som er «druer til overs» etter årets produksjon (nå 2015 årgangen) av Clos de L `Obac. Høy kvalitet til prisen (s.29)
· La Zorra sine to 100% Rufete viner. Småskala produsent fra høyfjellet mellom Madrid og Portugal (s.8)
· Ximenez Spinola sin nye Brandy «Battonage». Brandy laget ved å destillere deres søtvin Cosecha (s.37)
Se også våre nye viner fra andre deler av Europa. Disse er øko og/eller Biodynamisk sertifisert:
· Weingut Kranz, Pfalz, Tyskland (s.38)
· Weingut Wimmer-Czerny, Østerrike (s.41)
· Domaine de la Graveirette, Rhone, Frankrike (s.43)
· Cantina Orsogna, d `Abruzzo, Italia (s.44)

Håper dere finner noes om er av interesse! Ta kontakt ved spørsmål.

Dersom du ønsker løpende oppdatering om f.eks viner og smakinger - send en henvendelse til de lukkede Facebook gruppene (lukkede grupper p.g.a. generell markedsføring er forbudet):

JP Wine AS – i for dem som har interesse av f.eks informasjon om våre viner, smaksnotater, vin/mat innspill og informasjon om smakinger
JP Wine Horeca – for dem som har mest interesse om vinfaglig informasjon

Link til produktkatalogen 

Domaine de la Graveirette er tilbake i Norge!

Vi har gleden av å re-introdusere Domaine Graveirette til norske vinhyller. Plassert i sørlige Rhône i Frankrike, er vingården omringet av berømte vindestinasjoner som Avignon, Orange og Châteauneuf-du-Pape. Domaine Graveirette skiller seg likevel ut fra andre vingårder i området, hovedsakelig på grunn av sin biodynamiske fremgangsmåte. Med fokus i kvalitet og karakter som gårdseier Julien Mus presiserer, er druene håndplukkede og naturlig gjæret etter økologiske prinsipper. Selv med Demeter-sertifisering holder vinene en billig prislapp, noe som gir en svært unik kombinasjon for sør-Rhône.

Produsentens nettside

Vårt utvalg av Domaine Graveirette viner

Cantina Orsogna I den fjellrike Abruzzo-regionen i Italia, bare 15 km fra Adriaterhavet, finner du vingården Cantina Orsogna. Den unike beliggenheten gir fordelaktige temperatursvingninger mellom dag- og nattestid, i tillegg til suveren ventilasjon blant vinrankene. Vingården er opptatt av bærekraftighet, og dyrker dermed 80% av rankene økologisk, samtidig som de anvender naturlige prosesser i vinkjelleren. Mange av vinene deres er derfor Demeter-sertifisert etter biodynamiske prinsipper. Cantina Orsogna presiserer at deres stil kommer fra styrken av å lytte til naturen, uten å gi etter for aktuelle moter. Vinene representerer dermed intensiteten og modigheten ved å følge en drøm. Resultatet er viner med ekstrem karakter, uforutsigbar styrke, vedvarende minne og unike uttrykk.

Produsentens nettside

Vårt utvalg av Cantina Orsogna viner

Weingut Kranz «Viner med kontur og autentisitet» lyder slagordet til Weingut Kranz, en familievingård plassert i Ilbesheim, Pfalz i Tyskland. Pfalz er et spesielt favorisert vinområde i Sentral-Europa, men de varierte jordforholdene i Ilbesheim krever nøyaktig presisjon på åkeren for å oppnå best mulig utgangspunkt i vinkjelleren. Dette er noe Boris og Kerstin Kranz, den fjerde generasjonen av Kranz-familien, kan godt. De prioriterer valg av lokalisering for vinranker høyt, slik at de kan utnytte eksisterende jord og mikroklimatiske forhold optimalt. Et av deres største eksempler på dette er Kalmit sør-skråningen, som tidligere ble ansett for bratt og upraktisk til å dyrke vindruer, men som ved hjelp av presist håndverk, flid og en smule idealisme har blitt en stadig favoritt hos Kranz-publikumet.

Det finurlige håndarbeidet på Kranz-gården reflekterer familiens vekt på økologisk jordbruk. Vinrankene er fri for kjemiske midler, noe som produserer sunne og smakfulle druer. Også underveis i fermenteringsprosessen griper Boris og Kerstin så lite som mulig inn. Hvorvidt det kreves kontrollert eller spontan gjæring, rustfritt stål eller trefat, druepressing eller mos – avhenger i sin helhet av årets respektive forhold, påpeker paret. Dette definerer igjen Kranz-idealismen om å la naturen legge retningslinjene, og derfra utvikle viner som oppfyller deres kvalitetsstandarder. Vinene karakteriseres gjennomgående som tørre, klare og naturlige med opprinnelsespreg fra hver respektiv vinranke.

Produsentens nettside

Vårt utvalg av Weingut Kranz viner

Vin & Brennevin Spanias ukjente hvite druer!

Spania har et rikt antall druer. På den hvite siden er f.eks Albarino og Verdejo kjent av mange, men det finnes en underskog av druer som ikke er like kjente. Dette er gjerne «lokale druesorter» som har begrenset tilgjengelighet, og dermed får viner laget av disse druene begrenset kommersiell oppmerksomhet. I siste nummer av magasinet Vin & Brennevin er det en flott artikkel (se vedlegg) som beskriver noen av vinene som i hovedsak er av laget 100% av disse mindre kjente druene. Druetypene er f.eks Albarin, Terixadura, Merseguera, hvit Temperanillo osv.Vinene som er beskrevet er:
· El Aprendiz Blanco. Druetype: 100% Albarín Blanco. VMP Nr: 11511601. Pris VMP: 226,10kr.
· Ailalá Ribeiro Treixadura. Druetype: 100% Treixadura. VMP Nr: 1979301. Pris VMP: 199,60kr.
· Calvente Guindalera Mountain Wine Ecological. Druetype: 100% Muscat of Alexandria. VMP Nr: 10892201. Pris VMP: 243,90kr.
· Txakoli Uno Cosecha. Druetype: 95% Hondarribi Zuri, 5% Riesling. VMP Nr: 10040001. Pris VMP: 207,40kr.
· Paco Garcia Tempranillo Blanco. Druetype: 100% hvit Tempranillo. VMP Nr: 10201101. Pris VMP: 171,20kr.
· Inconsciente Tempranillo Blanco. Druetype: 100% hvit Tempranillo. VMP Nr: 10623401. Pris VMP: 182,10kr.
· Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera. Druetype: 100% Merseguera. VMP Nr: 6915201. Pris VMP: 268,70kr.
Dette er en fin anledning til å stifte bekjentskap med bredden innen spanske hvite viner.

Vin & Brennevin artikkelen om våre spanske hvite viner

Projecto Garnachas de España  Garnacha er en av Spanias store druer.
Vintae-gruppen ønsket å lage en serie med det aller beste fra denne druen, og skapte Projecto Garnachas de España. For å lykkes, reiste de rundt i Spania for å finne de helt spesielle vinmarkene som hver for seg uttrykte noe helt unikt i forhold til beliggenhet og klima. Resultatet ble en meget populær serie med viner fra blant annet Ribera del Queiles, Aragon, Priorat og Pirineo som er tilgjengelig hos oss. Ønsker du mer informasjon klikk på linkene nedenfor:

Presentasjon av Projecto Garnachas de España
 
Presseinformasjon for Projecto Garnachas de España

Vintae-gruppen er menneskene bak naturvinene Le Naturel, og de karakteristiske Matsu-vinene fra Toro. Matsu-serien er en hyllest til tre generasjoner og dyrkes uten noen form for kjemisk behandling og tappes ufiltrert. Les mer om både Le Naturel og Matsu fra linkene under.
 
Le Naturel

Matsu

Albarín blanco en aromatisk og sjelden drue fra nordvest Spania.
Forveksles ofte, selvfølgelig mye på grunn av navnet med albariño,
men DNA studier viser at dette er to ulike druesorter.

Druen er så og si helt utryddet, men noen få vinmakere,
som Leyenda del Páramo har tatt tak i druen i området der Galicia, Asturia
og Castilla Y Leon treffes nordøst i Spania.

Albarín blanco modner tidlig. Den er syrefrisk og kan gjerne ha aroma
av moden lime, mint, fiken og appelsin. Ofte får den også noen grønne
vegetalske innslag – avhengig av vinmakerens stil og ønske. Brukes alene
eller i blend med druen verdejo.

 

Rufetekalles av mange den spanske versjonen av pinot noir. Druen er lett, delikat floral og har gjerne et mineralpreg over seg. Den modner sent, og har en forfriskende fruktig stil.

I Spania hører druen hjemme i DO Salamanca sør for Duero-elven i Castilla y Léon. Den benyttes nå mer og mer alene, men tradisjonelt brukt i blend med tempranillo. Druen har tynt skall, og gir ofte en vin med lys farge og tydelig syre.

Rufete dyrkes også i Portugal hvor den kan benyttes til portvin.

Vår fantastiske sherry-produsent - lanserer søtvinen Cosecha for første gang. 

Fra tidligere har de to hvitviner, tre sherry og to brandy tilgjengelig i det norske markedet. Alle laget på Pedro Ximene druen (PX) .

Dette er en konsentrert søt vin hvor det oppnås kun 200 liter must av 1 tonn med druer. Les mer om vinen i vedlegget.

Det er noe begrenset tilgjengelighet på vinen, slik at den i første omgang lanseres i restaurant markedet.

Trykk på bildet for å åpne artikkelen.

Spanske hvitviner - har en meget liten andel av det norske markedet. Kvalitet/pris forhold har tatt seg veldig opp de seneste årene, og
det finnes mange flotte viner som passer bra bl.a. til det norske kjøkken.
I likhet med Norge er det mye fokus på sjømat i Spania.

Norske Vinklubbers Forening har publisert en interessant artikkel
om spanske hvite viner, og vi er glad for at flere viner fra oss kommer
veldig bra ut i testen (12 av topp 25).
Mange viner som bl.a. passer til vinterens smaksrike fiskeretter.

Trykk på bildet for å åpne hele katalogen

Vennligst bekreft din alder

Jeg bekrefter at jeg er over 18 år og besøker websiden kjent med dens aldersrestriksjon. ALKOHOLMISBRUK ER SKADELIG FOR HELSEN DIN. DRIKK ANSVARLIG

Bekreft Avbryt